[...] w godzinach popołudniowych wykazują zaburzenia glikemii w ciągu całego dnia, poziom glukozy we krwi jest wyższy nawet o 7,9%, w porównaniu do osób zdrowych (u zdrowych dieta nie miała wpływu na ten parametr, niezależnie czy węglowodany podawano rano, a tłuszcze popołudniu i wieczorem, czy też odwrotnie). W końcu, wrażliwość insulinową [...]
[...] S. Feld Growth hormone, the insulin-like growth factor system, and the kidney https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8897021/ Xizhong Zhang, Anton C. Beynen Lowering effect of dietary milk-whey protein v. casein on plasma and liver cholesterol concentrations in [...]
[...] odżywki białkowej przeważnie uzależnione jest od tego, ile białka brakuje nam w diecie, jak i od pory dnia, w której to chcemy zastosować odżywkę. Przykładowo, gdy nasza dieta posiada około 160 g białka na dobę, a dostarczamy w pokarmach konwencjonalnych 100 g białka, to z prostego rachunku matematycznego wynika, że konieczne jest [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]
[...] Świadomość ludzi wzrasta co do udziału białek w diecie i ich wartości, więc popyt na surowiec tego typu również jest zwiększony. Jednak odpowiednio zbilansowana dieta wymaga wykorzystania nie tylko produktów stricte odżywczych, jak pokarmy konwencjonalne. Ile białka potrzebujemy w ciągu dnia? Skąd sportowcy czerpią białka? Jakie [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
[...] tętnie 75-85% maksymalnego) codziennie 30-60 minut maszerowania, jazdy na rowerze itd. Tu nie ma żadnej tajemnicy. Tkanki tłuszczowej pozbywasz się ciężką pracą, a nie pseudodietami w rodzaju „diety militarnej” powodującej raka, cukrzycę, wyniszczenie sylwetki, spowolnienie metabolizmu i uszkodzenie serca. Na końcu warto pamiętać, iż większość [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
[...] obecnie jest dość mocno rozbudowany. Sportowcy bowiem korzystają z wszelkich form wsparcia diety, które to będą przekładać się na jej efektywność. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dodatkowo uzupełniana jest celnie dobraną suplementacją, pozwala na zdobycie znacznej przewagi, w porównaniu do osób nie trzymających diety. Ile białka [...]
[...] sesje treningowe, gorsze samopoczucie i mniejszy progres. Z tego powodu warto zainwestować w ten suplement. Część glutaminy jest dostarczanej z pożywieniem, jednak często dieta nie pokrywa koniecznego progu do odpowiedniej regeneracji naszego ciała. BCAA BCAA jest bardzo popularnym suplementem, który powinien znaleźć się wśród naszego zestawu [...]
Aby dieta osoby trenującej była skonstruowana w sposób prawidłowy, musi zawierać odpowiednie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Oznacza to, że użyte produkty żywnościowe powinny zawierać pełnowartościowe źródła wymienionych makroskładników, głównie białka. Jeżeli chodzi o ważność makroskładnika dietetycznego, białko stanowi główny element [...]
[...] wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie rozumieją, czym jest dieta wysokobiałkowa. Co zapamiętać? Większość badań dotyczących diety „wysokobiałkowej” jest fikcją. Stosowane są tam niskokaloryczne diety, a nawet odcięcie z 1200 kcal [...]
Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]
[...] maksymalnego) trening siłowy (3 × 55 minut tygodniowo, po aerobach, 3 serie x 8-10 powtórzeń na maszynie na 7 głównych grup mięśni, 10 różnych ćwiczeń) Taka bezsensowna dieta i jeszcze gorszy trening przyniosły pewne rezultaty. Należy pamiętać, iż panie nosiły aż 42.7 ± 8,2% tłuszczu (39,4 ± 10,3 kg tłuszczu!), a ważyły średnio 92,1 ± 9,6 [...]
[...] otrzymują pieniądze za sprzedaż książek dotyczących treningu i diety (zapewne lansują tam poglądy zgodne z – ironizując - „żelazną linią partii niskowęglowodanowej”). Czy dieta promowana przez Volek JS i wsp. daje największe efekty? Komentarz: to wszystko jest zbyt piękne, aby było prawdziwe. Jeśli ktoś potwierdzi w praktyce, iż możliwe jest [...]
[...] (bez wyczerpywania glikogenu) wywołały mniejszy głód, w porównaniu do diet niskobiałkowej (gdzie wyczerpano glikogen) i niskobiałkowej (bez wyczerpywania glikogenu), dieta wysokobiałkowa, jednak bez podawania węglowodanów oraz wysokobiałkowa, spowodowały większe obniżenie współczynnika wymiany oddechowej (współczynnika wymiany gazowej) = [...]
Nawet nie wiem, od czego zacząć, pewien poziom głupoty został przekroczony. Tok rozumowania, który prezentują „dziennikarze” (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
[...] Chodzi tutaj głównie o podtrzymanie funkcji metabolicznych, które stymulowane są odpowiednią ilością białka, jak i podaży energii. 31. Wykorzystuj cheat-meal Rygorystyczna dieta czasem sprawia, że tracimy motywację do dalszej walki o sylwetkę wprawiając nas w przysłowiowego dołka. Pomocne może okazać się wykorzystanie posiłków oszukanych, które [...]